View web version

 
Practice Logo
 
Facebook
PRACTICE – Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences

NYHEDSBREV #7

Et overblik over PRACTICE projektet

PRACTICE projektet er nået til vejs ende!

I det følgende sammenfatter vi de milepæle og resultater, der er opnået i løbet af 3 års samarbejde med sigte på forebyggelse af radikalisering med start i skolemiljøet.

HVAD ER PRACTICE?

PRACTICE er et europæisk projekt, medfinansieret af Erasmus+ programmet og påbegyndt i september 2018. Projektet er koordineret af Centro per lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci.

 

Projektet har til formål at udvikle, teste og udbrede et EU-dækkende program til kontinuerlig faglig efteruddannelse (CPD - Continuing Professional Development) for lærere, der har fokus på at fremme sociale, medborgerlige og interkulturelle kompetencer samt kritisk tænkning blandt elever på de ældre klassetrin - med det sigte at forhindre voldelig radikalisering.

 

Projektaktiviteterne er gennemført i 6 forskellige europæiske lande: Italien, Østrig, Danmark, Tyskland, Grækenland og Storbritannien.

image

MÅLSÆTNINGER

  • At udvikle et innovativt og samarbejdsbaseret EU-dækkende efteruddannelsesprogram med fokus på forebyggelse af radikalisering i skolemiljøet. I EU-regi taler vi om CPD – Continuing Professional Development.
  • At styrke lærere gennem en kompetence- og kapacitetsopbygning, der har til formål at udstyre dem med velegnede værktøjer til at håndtere mangfoldighed i klasseværelset og til at forstå og forhindre radikaliseringsprocesser i skolemiljøet.
  • At fremme udviklingen af kompetencer til kritisk tænkning og styrke medborgerskab samt fælles værdier om frihed, tolerance og antidiskrimination igennem undervisningen på de ældste klassetrin.
  • At styrke inklusionen af elever af forskellig herkomst, hvad angår etnicitet, tro og religiøse tilhørsforhold samt socioøkonomisk og sociokulturel baggrund. Målet er dermed at skabe at skabe et trygt og sikkert læringsrum, hvor ale elever kan udvikle sig til at blive ligeværdige, aktive, ansvarlige og fordomsfri medborgere og samfundsborgere.

RESULTATER 

Intellectual Output nr 1

Den SAMMENLIGNENDE RESEARCH- OG ANALYSERAPPORT giver indblik i den aktuelle status for forebyggelse af radikalisering inden for skolesektoren samt undervisningspraksis i forhold til kritisk tænkning i Østrig, Tyskland, Italien, Grækenland, Danmark og Storbritannien. Rapporten giver samtidig indsigt i efteruddannelsesbehov og synspunkter på forebyggelsesopgaven blandt lærere og andre uddannelsesaktører.

Den Sammenlignende Rapport er baseret på en deskresearch samt interviewrunder og fokusgrupper blandt mere end 100 lærere, uddannelsesaktører og lignende interessenter i de 6 partnerlande.

 

Intellectual Output nr 2

PROGRAMMET TIL FOREBYGGELSE AF RADIKALISERING udgør et innovativt værktøj til lærere og andet pædagogisk personale med det formå at  styrke lærernes kompetencer til at fremme kritisk tænkning og resiliens blandt eleverne. Det gælder også lærernes kompetence til at håndtere kontroversielle og sensitive emner i undervisningen og klassemiljøet. Forebyggelsesprogrammet tager således sigte på at understøtte skolens professionelle forebyggelsesarbejde gennem formidlingen af nye tilgange, metoder og perspektiver, hvor kritisk tænkning er et kernepunkt i skolens forebyggelse af radikalisering.

 

Forebyggelsesprogrammet er en Åben Uddannelsesressource (kaldet OER), der gør det muligt for fremtidige brugere at anvende og tilpasse materialerne fleksibelt. Via dette særlige format får brugerne adgang til teoretiske tilgange og undervisningsstrategier samt nye og ikke-formelle undervisningsmaterialer og metoder.

IProgrammet er tilgængeligt på online og offline, ved download af PDF versionen:

Online
Download
image

Programmet indeholder:

En første del med introduktion til teoretisk baggrundsmateriale, der relaterer sig til fænomenet radikalisering og skolens rolle i forebyggelsesindsatsen samt strategier og metoder målrettet lærere inden for 6 hovedområder med adresse til kritisk tænkning:

  • Kritisk tænkning

  • Digital bevidsthed

  • Aktiv lytning og åben kommunikation

  • Åbenhed og kreativ tænkning

  • Interkulturel forståelse

  • Konfliktløsning

En anden del med et katalog over mere end 50 ikke-formelle undervisningsaktiviteter, som lærere kan bruge direkte i klasseværelset til at håndtere kontroversielle spørgsmål og temaer, der polariserer eleverne. Undervisningsaktiviteterne dækker følgende emner:

  • Migration
  • Køn
  • Kultur og identiteter
  • Unges liv online, hadtale og cyberbullying
  • Diskrimination og rettigheder
  • Globale konflikter og menneskerettigheder

Intellectual Output nr 3

LÆRERHÅNDBOGEN MED RETNINGSLINIER FOR FOREBYGGELSESARBEJDE I SKOLEN giver vejledende materialer til at understøtte lærernes aktive brug af Forebyggelsesprogrammet og bidrager derved til en løbende faglig opkvalificering af lærere rundt om i Europa. Lærerhåndbogen leverer således både analytiske og praksisnære vejledninger til lærere, der ønsker at implementere pædagogisk-didaktiske metoder og undervisnings- og læringsaktiviteter fra Forebyggelsesprogrammet i deres undervisning.

Det indebærer blandt andet:

  • Test af peer-baserede læringsprocesser, hvor eleverne gennem deres samarbejde viser gensidig anerkendelse og respekt for mangfoldighed.
  • Styrkelse af både lærere og elevers opmærksomhed omkring tegn på manglende trivsel og velvære såvel som ekskluderende og fremmedgørende adfærd i klasseværelset.
  • Introduktion til og håndtering af voldelig radikalisering og andre sensitive fænomener i klasseværelset.
  • Styrkelse af læreres indsigt og forståelse i forhold til skolepolitiske og undervisningsmetodiske spørgsmål og temaer i EU-medlemslandene. 

 

Intellectual Output nr 4

PRACTICE PROJEKTETS POLICY PAPER opsummerer de samlede erfaringer fra projektet og beskriver, hvad der fremadrettet kan gøres for at understøtte lærere i deres arbejde med at stimulere kritisk tænkning og derigennem bidrage til at forebygge radikalisering. Det sker gennem forslag, observationer og anbefalinger til beslutningstagere og relevante interessenter med fokus på at facilitere implementeringen af tilgange og metoder i lighed med projektets indhold – og med fokus på mulighederne for at støtte lærere i den forebyggende indsats.

Projektets policy paper indeholder en europæisk fælles sektion, der sammenfatter synspunkter, tilgange og perspektiver for en fælles europæisk strategi til fremme af uddannelsespolitiske initiativer i EU – og som supplement hertil nationale sektioner med fokus på specifikke udviklingsbehov i den nationale kontekst.

Alle outputs fra PRACTICE projektet er udviklet i et stærkt samarbejde mellem projektpartnerne og med støtte fra lærere, uddannelsesaktører og uddannelseseksperter fra de 6 EU-partnerlande.

 

Alle projektets resultater, outputs og publikationer er tilgængelige på 5 sprog (engelsk, italiensk, dansk, tysk, græsk) på projektets website:

https://practice-school.eu/

Håbet er, at PRACTICE projektets ressourcer vil være nyttige til at understøtte lærere i det daglige arbejde og til inspiration for andre fagfolk inden for undervisning og uddannelse. Håbet er også, at ressourcerne kan inspirere beslutningstagere og relevante interessenter til at forstå lærernes og elevernes behov på vejen mod en social forandring!

 

Vi er overbeviste om, at kritisk tænkning sammen med værdien af mangfoldighed og demokrati kan være et reelt skjold mod radikaliseringsprocesser: skolen skal have en stærk demokratisk etos, hvor ledelse, lærere og studerende håndhæver værdier som ligeværdighed, solidaritet og fællesskab, respekt for mangfoldighed og forskellighed såvel som antidiskrimination og inkluderende praksisser.

HVIS DU HAR SPØRGSMÅL ELLER

ØNSKER AT VIDE MERE, SÅ KONTAKT OS!

Følg os på FACEBOOK

 

og besøg vores hjemmeside practice-school.eu

 

Kontakt os: mht@mhtconsult.dk

Contact us icon
Practice partners
 
Erasmus+ Logo

Europa-Kommissionens støtte til produktionen af denne publikation udgør ikke en godkendelse af indholdet, som kun afspejler forfatternes egne synspunkter, og Kommissionen kan ikke holdes ansvarlig for den brug, der måtte blive gjort af de deri indeholdte oplysninger.

Facebook

© PRACTICE


Newsletter developed by Centro per lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci


View web version | Unsubscribe


You have received this e-mail at [Email] because you are subscribed to Centro per lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci newsletter.
We recently updated our Privacy Policy. Renew your consent to data collection here.
If you do not want to receive our newsletters anymore, please click here to unsubscribe.