Nyhedsbrev 4 – med fokus på åbne undervisningsmaterialer om kritisk tænkning Hvis du er lærer, pædagog eller på anden made involveret i uddannelse af unge og ungdomsarbejde, har du måske interesse i materialer til at styrke børn og unges kritiske tænkning?
PRACTICE projektet, der er støttet af EU-Kommissionen, har udviklet et omfattende undervisningsmateriale , der vil være frit tilgængeligt på projektets hjemmeside. HVILKET MATERIALE TALER VI OM? PRACTICE projektets forebyggelsesprogram omfatter en bred vifte af pædagogiske metoder og øvelser, der samlet tager sigte på at fremme kritisk tænkning og styrke resiliens blandt børn og unge i skolen med særlig vægt på de ældre klassetrin.
Materialet er tænkt som inspiration til lærere og pædagoger, der interesserer sig for nye tilgange, metoder og værktøjer i skolens generelle forebyggelsesarbejde. Omdrejningspunktet er kritisk tænkning både som begreb og praksis.
Det nye materiale er åbent og frit tilgængeligt for alle, og det kan fleksibelt tilpasses til forskellige målgrupper og læringsmæssige sammenhænge af både formel og uformel karakter. HVIS DU ER INTERESSERET I:
Forhåbentlig kan du finde inspiration i nogle af de mange metoder og øvelser, der indgår i PRACTICE programmet. HVOR FINDER JEG MATERIALET?
![]() HVAD OMFATTER MATERIALET? PRACTICE programmet består samlet af 2 dele:
DEL 1 indeholder for det første en kort introduktion til den generelle forebyggelse af unges radikalisering samt eksempler på strategier og metoder inden for 6 hovedområder, der kan være relevante i det generelle forebyggelsesarbejde.
Kritisk tænkning spiller en hovedrolle i denne introduktion ud fra den tilgang, at kritisk tænkning ikke alene handler om en faktuel og rationel tankegang. Kritisk tænkning udvikles i ligeså høj grad gennem dialog, åbenhed og aktiv lytning over for synspunkter og holdninger, der måske ligger fjernt fra ens egen forståelseshorisont. Det indbefatter også børn og unges evne til at håndtere konfliktsituationer ud fra en anerkendende tilgang.
DEL 1 er på denne baggrund opdelt i de følgende hovedområder:
DEL 2 indeholder et katalog over mere end 50 undervisningsaktiviteter og øvelser, som lærere, pædagoger og andre ungemedarbejdere kan bruge umiddelbart i klasseværelset eller i andre forebyggende sammenhænge, hvor børn og unge samles og lærer sammen om blandt andet kontroversielle emner.
DEL 2 tilbyder således praktiske materialer, der pædagogisk kan understøtte og stimulere erfarings- og holdningsudveksling og kritiske analyser blandt de unge i et trygt og sikkert rum. Der er gennemgående tale om aktiviteter og øvelser, som fra forskellige vinkler tager sigte på at mindske børn og unges indbyrdes fordomme, intolerance og misforståelser, som i værste fald kan få unge til at vende blikket mod radikaliserede miljøer. Det sker inden for temaerne:
VIL DU GERNE VIDE MERE? Mere end 80 lærere fra 6 lande har allerede deltaget i seminarer om PRACTICE projektets program og materialer. Lærerne har desuden afprøvet nogle af læringsaktiviteterne blandt deres elever.
Du er velkommen til at høre mere om PRACTICE projektet og materialerne hos den danske partner:
Mhtconsult HVAD ER PRACTICE? PRACTICE er et europæisk projekt under Erasmus+ programmet. Projektet er startet i september 2018 og koordineres af den italienske partner Centro per lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci.
Projektet har overordnet til formål at udvikle, teste og udbrede metoder til medarbejderkvalificering inden for skolens sidste klassetrin og lignende pædagogiske sammenhænge med særlig vægt på interkulturel kompetence og kritisk tænkning som led i den generelle forebyggelse.
Projektet implementeres i 6 europæiske lande med forskellige pædagogisk-didaktiske traditioner: Italien, Østrig, Tyskland, Grækenland, UK og Danmark. ![]() ![]()
![]() The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |